keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kaulakipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Kaulan lihasten kiputilassa on jännitys laukaistava

Suun pohjan ja yläkaulan lihakset voivat kipeytyä purentahäiriöiden ja lisääntyneen lihasjännityksen seurauksena. Näissä tilanteissa lihakset tulevat aroiksi. Lihasjännitystä laukaistaan lääkityksen tai fysikaalisen hoidon keinoin.
Itsehoitona voi käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä lyhyenä kuurina. Samoin reseptivapailla salvoilla on mahdollista rauhoittaa kipuja.

Kylmähoitoa tai vaihtoehtoisesti lämpöpulloa tai -tyynyä kannattaa myös kokeilla lihaskivuissa. Samoin kipeitä lihaksia voi itse hieroa kevyesti ja venytellä taivuttamalla päätä varovasti taaksepäin tai takaviistoon.

Nielun tulehdusten yhteydessä voivat kaulan imusolmukkeet suureta. Joskus tämä huomataan vasta myöhemmin, kun aluetta kosketellaan jonkin muun syyn vuoksi. Useimmiten nämä vaivat eivät vaadi toimenpiteitä. Jos ne kasvavat, kivut vaivaavat tai alkaa esiintyä kaulan särkyä, niin niitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.
Kivut hengitystulehdusten yhteydessä, hoito ei useinkaan ole välttämätöntä.

Usein ylempien hengitysteiden tulehduksissa kaulan alueella tuntuu kipuja ja ärsytystä. Nämä menevät yleensä ohi taudin rauhoittuessa.
Kilpirauhasten vaivoissa lääkärille näyttämään

Alempana kaulalla rintalastan yläpuolella voi olla kiputuntemuksia tai pientä kaulasärkyä kilpirauhasen vaivojen vuoksi. Kilpirauhanen voi antaa lieviä tuntemuksia, jos se suurenee esim. liikatoiminnan yhteydessä.

Joskus kilpirauhanen voi tulehtua. Tällöin se voi olla tunnettavissa suurentuneena ja lievästi aristavana.

Solisluun kiputila on joskus reuman oire

Solisluun kiinnittämiskohdat rintalastaan voivat joskus tulehtua. Silloin ilmaantuu turvotusta niveliin, jonkin asteista kipuakin voi tuntua. Reuman ensimmäisen tulehdusoire on joskus ilmaantunut näihin niveliin, joten reumatutkimuksia voidaan harkita.

Lääkärissä käynti tarpeen

Pullistuma tai tuntemukset rintalastan yläpuolella ja mahdolliset muutokset yleisvoinnissa.
Solisluun ja rintalastan välisen nivelen turvotukset.
Kaulan lihasten kiputilat, jos ei itsehoito auta.

Yleensä voi hoitaa itse

Kaulan lihasten kiputilat.
Kiputilat hengitystietulehdusten yhteydessä.

Lisätietoa kaulakivuista:

Therapia Fennica kaulan alueen sairauksista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kilpirauhasen sairauksista.
Eorthopod.comin englanninkielinen artikkeli solisluun ja rintalastan välisen nivelen ongelmista.

Kipu.net englanninkielisten kirjojen kirjakauppa. Kirjoja niskakivusta. Powered by amazon.co.uk.