keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Vatsakipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Jos muuta vikaa ei löydy, stressiä syytä vähentää

Vatsaontelossa on suuri joukko elimiä ja niissä monia mahdollisia tauteja, jotka voivat aiheuttaa kipuoireita. Yleensä diagnoosia ei voida asettaa ilman lääkärintutkimusta, tarvittavia kuvauksia ja laboratoriokokeita.

Ruoansulatuselimistön kivut ovat usein jollain tavalla yhteydessä ruokailuun. Mitä lähempänä oireileva alue on ruoansulatuskanavan alkupäätä, sitä nopeammin vatsakivut yleensä ilmaantuvat ruokailun jälkeen. Kipu alavatsassa voi olla myös sukuelinten tai virtsateiden vaivojen aiheuttama oire.



Ruokatorven tulehdus, ole pystyssä syönnin jälkeen

Ruokatorven alaosan kivut voivat johtua siitä, että hapanta vatsalaukun sisältöä kulkeutuu väärään suuntaan ja se ärsyttää ruokatorvea. Yleisin vaivalle altistava tekijä on ruokatorven alaosan sulkijalihaksen huonontunut toiminta tai palleatyrä.

Vaivat tuntuvat rintalastan takana polttona ja närästyksenä, helpommin makuuasennossa heti ruokailun jälkeen. Hapan mahan sisältö voi tuntua aina suussa asti.

Diagnoosia varten tehdään tarvittaessa vatsalaukun tähystys. Hoitona käytetään mm. eri mekanismeilla vatsalaukun happopitoisuutta alentavaa lääkitystä ja tarvittaessa todetun helikobakteerin häätöä.

On tarpeen pysyä pystyasennossa ruokailun jälkeen. Tärkeätä olisi myös syödä pieniä annoksia mieluummin useamman kerran päivän aikana ja välttää makuuasentoa ruokailun jälkeen. Ylipainon pudottaminen voi olla paikallaan. Iltasyöntiä ja raskaita aterioita kannattaa välttää. Yöllä on hyvä nukkua pääpuoli noin 15-20 cm korotettuna. Tämän voi tehdä tilaamalla puusepältä tarvittava korotus sänkyyn.



Vatsa- ja pohjukaissuolihaava voi tulla stressistä tai särkylääkkeistä

Vatsalaukun ja pohjukaissuolen sairaudet saattavat antaa ylävatsavaivoja nopeasti ruokailun jälkeen tai tyhjällä vatsalla. Oireina voi esiintyä kipuja, närästystä, happamia röyhtäyksiä ja ylävatsan turvottelua. Syöminen voi helpottaa kipuja. Kivut tuntuvat useimmiten keskellä ylävatsalla tai jonkinverran oikealla.

Osalla ylävatsavaivoista kärsivistä on vatsa- tai pohjukaissuolihaava. Diagnoosi selviää tähystyksessä. Jos helikobakteeri löydetään, se on hoidettava. Muu hoito koostuu useimmiten haponeritystä vähentävästä lääkityksestä.

Riski sairastua vatsahaavaan kohoaa miehillä yli kolminkertaiseksi stressin vuoksi. Naisilla stressillä ei näyttäisi olevan tällaista vaikutusta, vaan tärkein riskitekijä heillä on runsas särkylääkkeiden käyttö.

Iäkkäillä ihmisillä on vatsahaavassa harvoin tyypillisiä kipuoireita. Ainoat ilmentymät taudista ovat joskus väsyminen ja huonovointisuus. Oikeaan taudinmääritykseen voidaan päästä alhaisen hemoglobiinin tai ulosteen tummuuden vuoksi käynnistetyissä tutkimuksissa.

Vatsalaukussa esiintyy myös muita limakalvon muutoksia ja kasvaimia. Ylävatsavaivojen pitkittyessä on tähystys paikallaan diagnoosin selvittämiseksi.

Itsehoitona kannattaa tarkkailla, mitkä ruoka- aineet aiheuttavat ärsytystä ja jättää ne nauttimatta. Vatsa- ja pohjukaissuolen haavassa kannattaa syödä useampia pieniä aterioita päivän mittaan.

Happopitoisuutta alentavia reseptivapaita lääkeaineita voi ottaa lyhytaikaisesti ylävatsavaivoissa. Tulehduskipulääkkeitä ei kannata käyttää ylävatsakivun hoitoon. Jos niitä nautitaan johonkin muuhun tautiin, lääkärin kanssa on hyvä keskustella niiden käytön välttämättömyydestä.

Tupakoiminen nostaa vatsahaavaan sairastumisriskiä yli kaksinkertaiseksi, joten se on syytä lopettaa.



Sappivaivat ärtyvät rasvaisesta ruoasta

Sappirakon sisältämät entsyymit osallistuvat ruoansulatukseen, varsinkin rasvaisten aineiden pilkontaan. Sappivaivojen aiheuttamat kivut eivät tule yleensä heti ruokailun jälkeen, vaan vasta jonkin ajan kuluttua. Rasvainen ruoka aiheuttaa niitä helpommin.

Kivut tuntuvat ylävatsalla usein oikealla. Ne voivat säteillä selkään lapaluun seutuun tai tuntua sydämen alueella. Sappikivuissa voi oksettaa ja ulosteen väri voi muuttua vaaleaksi. Joskus voi ilmaantua ihon ja silmän valkuaisten keltaisuutta.

Diagnoosiin päästään usein ultraääni- tai varjoainetutkimuksella ja laboratoriokokeilla. Hoitona käytetään ruokavaliota, lääke- ja leikkaushoitoa.

Itsehoitona kannattaa jättää rasvaiset ja ärsyttävät ruoka-aineet pois aterioista. Alkoholin käyttöä pitää välttää.



Haimatulehdus liittyy sappikivitautiin ja alkoholiin

Myös haima voi aiheuttaa vatsakipuja. Äkillisessä haimatulehduksessa ne ovat usein voimakkaita. Kipu tuntuu yleensä syvällä ylävatsalla useimmiten keskellä. Se säteilee monesti vyömäisesti selkään samalle korkeudelle.

Usein haimatulehdus liittyy sappikivitautiin tai alkoholin käyttöön. Diagnoosi perustuu taudinkuvaan ja laboratoriokokeisiin. Äkillinen haimatulehdus tai sen epäily edellyttää sairaalaselvittelyjä.

Itsehoitona alkoholin käyttö kannattaa lopettaa ikiajoiksi.



Munuaiskivet, lääkärissä käynti tarpeen

Munuaisten ja virtsateiden taudit voivat antaa kipuja useimmin selkäpuolella alimpien kylkiluiden kohdalla ja siitä alaspäin. Kipu voi säteillä alaspäin, etupuolella nivustaipeeseen. Jos kivi aiheuttaa virtsakivitaudissa tukkeutuman, kipu voi olla erittäin voimakasta.

Munuaiskiviä epäiltäessä on lääkärissä käynti tarpeen. Tilannetta voidaan selvittää virtsa- ja laboratoriokokein sekä varjoainetutkimuksella.

Hoitona käytetään runsaiden nesteiden nauttimisen ohella virtsateiden kramppeja laukaisevaa lääkitystä. Jos tällä ei saada kiviä poistumaan, kivet voidaan joutua murskaamaan ultraäänienergialla tai poistamaan leikkauksella.



Vatsaflunssat, sopimaton ruoka voi ärsyttää

Erilaiset bakteerit, virukset ja monet aineet, kuten sopimaton ruoka tai lääkkeet voivat aiheuttaa äkillisen vatsataudin. Tällöin sairaus yleensä kehittyy nopeasti. Lyhytaikaista kuumetta voi esiintyä oksentelun ja ripulin yhteydessä.

Yleensä taudin aiheuttaja poistuu nopeasti luonnollista reittiä. Itsehoitona on tärkeää riittävä nesteiden nauttiminen ja lepo. Suolisto pääsee vähemmällä, jos sen ei tarvitse sulattaa ravintoa, joten lyhytaikainen paasto voi auttaa rauhoittamaan tilannetta.



Umpisuolen tulehdus on heti leikattava

Umpisuolen tulehduksen aiheuttama kipu voi alkaa navan ympäriltä ja ylävatsalta. Jonkin ajan kuluttua se siirtyy alavatsalle oikealle tuntuen paikallisena ja pahentuen esim. yskittäessä. Varsinkin lapsilla taudinkuva voi olla vaihteleva. Umpisuolen tulehdus tai sen epäily kuuluu päivystysluonteisena sairaalaseurantaan.






Suolistotulehdukset ovat joskus kipujen syinä

Suolistossa voivat erilaiset tulehdukset aiheuttaa pitkäaikaisia kipuoireita. Ohutsuolen loppuosan tulehdus antaa oireita oikealla alavatsalla, paksusuolen tulehdus ja ärtyneisyysoireet yleensä vasemmalla vatsan puoliskolla.

Ilmavaivat voivat johtua kaalista ja sipulista

Ilmavaivat voivat aiheuttaa vatsakipuja. Samanaikaisesti on usein joko ripulia tai ummetusta. Kaasun aiheuttama suoliston seinän venytys saa aikaan lisääntynyttä suoliston toimintaa ja lihaskramppeja jotka tuntuvat kipuna.

Kivut voivat tuntua kyljissä tai pallean alla. Tällöin niitä voidaan luulla sydämen aiheuttamiksi vaivoiksi.

Diagnoosi on yleensä helposti ihmisen itsensä tehtävissä, jos vaiva poistuu samalla kuin aiheuttajansakin.

Ongelman takana voi olla ilman liiallinen nieleminen, runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruoan käymisen yhteydessä syntyvä kaasun muodostus tai ummetuksesta aiheutuva kaasujen hidastunut poistuminen.

Itsehoitona kannattaa kokeilla runsaasti hiilihydraatteja sisältävien ruoka- aineiden vähentämistä. Tällaisia ovat mm. kaali, sipuli, pavut ja banaanit. Vaikka kuitujen lisääminen ravintoon onkin yleensä hyödyllistä, siitä on tässä vaivassa haittaa.

Kannattaa huolehtia myös riittävästä liikunnasta, välttää kiristäviä vaatteita ja vöitä. Maidon käytön voi lopettaa tai vaihtaa hapanmaitotuotteisiin. Hiilitabletteja voi kokeilla suolistokaasun sitomiseen.

Ummetuksessa voi lisätä kuituja ja liikuntaa

Ummetus voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia alavatsan vasemmalla puolella. Myös ulostamisen yhteydessä voi olla kipuja.

Perinteisiä ulostuslääkkeitä ei kannata käyttää kovin herkästi. Sen sijaan suoliston sisällön määrää lisäävät valmisteet ovat yleensä käyttökelpoisia.

Itsehoitona on riittävän kuitupitoinen dieetti hyväksi. Tarvittaessa voi ravintoon lisätä kuitua sisältäviä reseptivapaita valmisteita. Ulostamisen tarvetta ei saa tukahduttaa. Se pitäisi yrittää totutella tekemään samaan aikaan päivästä, mieluummin aamusta.

Jos joudutaan vuodelepoon jonkin sairauden takia, niin pitäisi pyrkiä liikkeelle mahdollisimman nopeasti.

Ummetuksessa voi alavatsaa vasemmalla varovasti itse syvähieroa poikittaissuunnassa. Tämä on helpommin tehtävissä, kun henkilö makaa polvet sekä lonkat koukussa ja pitää vatsalihakset rentona.



Nivustyrä, pullistuma nivusissa

Nivustyrä voi aiheuttaa kipuoiretta nivustaipeessa. Se syntyy, kun synnynnäisen heikkouden vuoksi osa vatsaontelon sisällöstä tunkeutuu ihon alle. Ihmisen ollessa pystyasennossa yleensä huomataan paikallinen pullistuma, joka häviää makuulla. Sormella koetettaessa on usein tunnettavissa tyrän kulkuaukko.

Koska joskus tyrä saattaa kuroutua ja aiheuttaa suoliston osan kuolion, tyrän kulkureitti pyritään tavallisesti sulkemaan leikkauksella. Näin ehkäistään vakavien tilanteiden syntyminen.

Virtsatulehdus asettuu yleensä hoidolla

Alempien virtsateiden ja virtsarakon vaivojen seurauksen voi olla kipu alavatsassa häpyluiden seudussa, nivustaipeissa tai sukuelimissä. Useimmiten on muitakin virtsaamiseen liittyviä oireita, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä tai virtsaamisvaikeuksia.

Kirvely virtsatessa voi johtua virtsarakon, eturauhasen tai virtsaputken ongelmasta. Virtsaamisen alkuvaiheessa tuntuva kipu liittyy usein virtsaputken vaivoihin ja syntyy kun virtsa alkaa virrata kipeälle alueelle. Lopun kipu aiheutuu usein tulehtuneen virtsarakon kokoonpainumisesta tyhjentymisen yhteydessä.

Tavallisin vaiva on virtsatietulehdus. Sen diagnoosi selviää virtsanäytteestä. Hoitona käytetään yleensä antibiootteja. Myös tippuri, klamydia ja eräät lääkeaineet, kuten tolfenaamihappo voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa.

Itsehoitona täytyy huolehtia nesteiden riittävästä nauttimisesta. Tämä edesauttaa bakteerien poistumista elimistöstä. Virtsaa hapattavia aineita voi käyttää estämään bakteerikasvua. C-vitamiinia ja puolukka- ja tyrnimehua on suositeltu tähän tarkoitukseen.

Ennaltaehkäisynä kannattaa rakko tyhjentää ennen yhdyntää ja yhdynnän jälkeen. Pyyhkiminen ulostamisen jälkeen on hyvä suorittaa edestä taakse päin, jotta bakteerit eivät leviäisi ulosteesta virtsateihin.


Vatsakipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Vatsakipu, joka on niin voimakas että on mahdotonta olla paikallaan.
Vatsakipu, joka on niin voimakas, että pakottaa kumartumaan kippuraan.
Voimakas, koko ajan paheneva vatsakipu.
Salamannopeasti alkanut, voimakas vatsakipu.
Vatsakipu, joka pahenee yskäisystä.
Vatsakipu, jossa vatsa on voimakkaan arka kaikelle kosketukselle.
Vatsakipu, johon liittyy puristava tunne tai kipu rintakehällä.
Vatsakipu, johon liittyy jatkuva oksentaminen.
Vatsakipu, johon liittyy vatsan turpoaminen.
Ylävatsakipu, johon liittyy veristä oksentelua.
Vatsakipu. johon liittyy verinen ripuli
Vatsakipu, johon liittyy verinen virtsa.
Vatsakipu, johon liittyy verenvuotoa emättimestä.
Alkoholin käytön jälkeinen kipu syvällä vatsalla säteillen vyömäisesti selkään.
Vatsakipu ja aiemmin makuuasennossa poistuneen nivuspullistuman jääminen esiin makuullakin.
Vatsakipu, johon liittyy ihon tai silmän valkuaisten kellertämistä.

Lääkärin tutkimus tarpeen

Vatsakipu, johon liittyy lämpöilyä.
Vatsakivut, joihin liittyy ulosteen värin muuttumista vaaleaksi tai aivan mustaksi.
Vatsakivut, joihin liittyy virtsaoireita.
Pitkittyneet vatsakivut missä tahansa vatsan alueella.
Vatsakipu ja pullistuma tai kyhmy jossain vatsan alueella.
Ylävatsakivut, joihin liittyy nielemisvaikeutta.

Yleensä voi hoitaa itse

Ohimenevät vatsavaivat ylensyönnin yhteydessä.
Ummetus.
Ilmavaivat.
Vatsaflunssa.

Lisätietoa vatsakivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli vatsakivuista.
Gastrolabin artikkeli ruokatorven tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli mahahaavasta.
Gastrolabin kuvasarja mahahaavasta.
Gastrolabin kuvasarja pohjukaissuolihaavasta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sappikivistä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli haimatulehduksesta.
Wikipedia virtsakivitaudista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli umpilisäkkeen tulehduksesta.
Gastrolabin artikkeli suolistotulehduksista.
Helsingin Terveysviraston ohjeita ummetuksesta.
Therapia Fennica nivustyristä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli virtsatietulehduksista.