keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Laaja-alainen kipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Testaa laaja-alaisen kivun oirekyselykaavake!

Jos olet menossa lääkärille laaja-alaisen kivun vuoksi, voit täyttää vastaavan kaavakkeen ja lähettää sen omaan sähköpostiisi. Sieltä voit tulostaa sen itsellesi mukaan vastaanotolle, tai jos lääkärisi ottaa vastaan sähköpostia, voit välittää sen edelleen hänelle ennen vastaanottoa. Näin saat varmemmin kerrottua ja kirjattua vaivoistasi olennaiset tiedot. Lääkärisi voi myös saada ongelmistasi selvemmän kuvan ja hänelle jää enemmän aikaa tutkia ja miettiä vaivasi hoitoa. Voit myös tulostaa kaavakkeen tyhjänä ja täyttää sen käsin.

Palvelu ei maksa mitään. Sen turvallisuus on tavallisen sähköpostin luokkaa, joten älä lähetä siinä arkaluonteisia tietoja. Täyttämäsi kaavake lähetetään itse kirjoittamaasi omaan sähköpostiosoitteeseesi.

Täytä laaja-alaisen kivun oirekyselykaavake!
Laaja-alaiseen kipuun ei joskus löydy mitään syytä

Jos ihmisellä esiintyy laajalla alueella tai lähes kaikkialla kipua tai särkyä, niin usein vaivasta kärsijä alkaa epäillä nivelreuman mahdollisuutta. Tästä ei kuitenkaan yleensä ole kysymys, vaan kyseessä on harmittomampi tilanne.


Nivelreuma on edelleen vaikea tauti

Varsinainen nivelreuma alkaa tyypillisesti vähitellen ilmaantuvin niveloirein. Aamuinen jäykkyys sormissa ja päkiöiden arkuus on tavallisia oireita alussa. Vaivat tulevat useimmiten ensin sormien tyvi- tai keskiniveliin, varpaiden tyviniveliin, nilkkoihin, ranteisiin tai polviin. Tyypillistä reumalle on useiden nivelten turpoaminen, samanaikaisesti sekä oikealla että vasemmalla puolella.

Tulehtuneet nivelet ovat arkoja kosketellessa, varsinkin aamuisin, ne voivat turvota, kuumottaa ja niihin voi syntyä liikerajoitusta. Yleensä lepokipua ei kuitenkaan ole. Niveltulehdusten lisäksi saattaa ilmaantua jänteiden kiinnittymiskohtien ärsyyntymistiloja ja nivelten läheisten limapussien tulehduksia.

Ennakoivina oireina voi olla väsymistä, ruokahaluttomuutta, laihtumista, lämpöilyä ja muidenkin sairauksien yhteydessä tavattavia oireita. Nivelreuman yhteydessä saattaa esiintyä hyvin erilaisia oireita, koska tauti on luonteeltaan koko elimistön sidekudoksen sairaus.

Nivelreuman perussyytä ei edelleenkään varmuudella ymmärretä. Sen katsotaan olevan ns. autoimmuunisairaus eli elimistön immuunimekanismin häiriö. Immuunijärjestelmä osallistuu mm. elimistön puolustautumistehtäviin. Todennäköisesti nivelreuman puhkeamisessa on merkitystä jollain tulehduksella.

Taudin diagnoosi joudutaan usein tekemään pääosin taudinkuvan perusteella. Laboratoriokokeissa voidaan havaita reumaan sopivia muutoksia, kuten esimerkiksi laskon kohoamista. Reumatekijä saattaa olla koholla, mutta näin voi olla, vaikkei ihmisellä nivelreumaa olisikaan. Röntgenkuvissa havaitaan ainakin ajan kuluessa monesti reumaan sopivia muutoksia sormien tai varpaiden nivelissä.

Nivelreumassa on lääkehoidolla keskeinen merkitys. Hoitotulokset ovat sitä paremmat, mitä aiemmin se päästään aloittamaan. Nykyisillä hoidoilla saadaan hyviä tuloksia, joten hoitoon hakeutumista ei kannata lykätä. Hoito vaatii kokemusta, jota on käytössä reumatologian erikoislääkärin vastaanotolla. Tärkeätä on pitää huolta nivelien toimintakyvystä taudin kuhunkin vaiheeseen sopivalla nivelten käytöllä.

Sidekudoksen sairauksien ryhmään kuuluu reumatautien lisäksi joukko harvinaisempia sairauksia.
Tulehdusten jälkeiset niveloireet asettuvat yleensä itsestään

Useiden erilaisten tulehdusten jälkeen voi muutaman viikon kuluttua ilmaantua nivel-, jänne-, tai lihasoireita. Näin tapahtuu varsinkin suoliston ja virtsateiden tulehdusten yhteydessä. Usein esiintyy jälkeenpäin tautiin sopivia oireita, joissa ei kuitenkaan varmuudella saada näytettyä yhteyttä tulehdukseen.

Tulehduksen jälkeisissä niveloireissa ärsyyntyy useimmiten korkeintaan muutama nivel samanaikaisesti ja yleensä epäsymmetrisesti. Lihas ja jänneoireet voivat olla hyvinkin vaihtelevia.

Tämän tyyppiset oireet on pitkittyessä hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla. Suurin osa tulehdusten jälkeisistä oireista ei vaadi erityisempää hoitoa, vaan ne asettuu ajan kanssa itsekseen. Osa voi kuitenkin vaatia hoitotoimenpiteitä.

Borreloosi, tarkkaile punkkeja

Punkkien pureman kautta tarttuva borrelioosi voi aiheuttaa mm. niveloireita. Jos punkin pureman jälkeen alueelle ilmaantuu rengasmainen ihottuma, sitä kannattaa välittömästi käydä näyttämässä lääkärille. Tässä vaiheessa tilanne hoidetaan helposti antibioottikuurilla. Jos ihottumaa ei huomata tai se ei ole ilmaantunut tyypillisesti, tauti voidaan myöhemmin diagnostisoida verikokeesta kohonneiden vasta-aineiden perusteella.

Jatkossa voi ilmaantua lihas ja nivelvaivoja ja oireita muissa elimissä. Mitä myöhemmin tauti diagnostisoidaan, sitä monimutkaisempaa ja tuloksiltaan epävarmempaa hoito on.Fibromyalgiassa voivat kaikki paikat olla kipeitä

Viime vuosina on entistä enemmän kiinnitetty huomiota oireyhtymään, jota kutsutaan fibromyalgiaksi. Sillä tarkoitetaan laaja-alaista kipuoiretta, johon liittyy yleisiä oireita kuten heikkoutta, unihäiriöitä ja aamujäykkyyttä.

Tyypillisimmillään on kipu laajalla tai usealla alueella epämääräistä särkyä, kolotusta ja jomotusta. Usein on jokin alue voimakkaammin kivulias. Erään tutkimuksen mukaan yli puolet potilaista saivat ensimmäiset oireet ranteisiin ja käsiin. Usein vaivaan liittyvä uupumus on voimakasta. Väsymys voi häiritä jopa heräämistä. Unihäiriöitä esiintyy usein lähinnä öisinä heräämisinä ja nukahtaminen uudelleen on vaikeata.

Suurella osalla fibromyalgiasta kärsivistä on muita oireyhtymiä, kuten ärtynyt paksusuoli, jännityspäänsärkyä, kuukautishäiriöitä tai sydäntuntemuksia.

Lääkärin tutkimuksessa havaitaan poikkeuksellisen voimakkaita kipuja monilla alueilla tyypillisissä kipupisteissä. Lääkärin täytyy sulkea muut pois muut sairaudet, jotka voisivat aiheuttaa tämäntyyppisiä vaivoja. Vasta sen jälkeen oireita voidaan pitää fibromyalgiana.

Fysikaaliset hoidot saattavat ärsyttää vaivoja. Osalle sopivat kevyet hierontatyyppiset hoidot, kuten lymfahoito. Myös kylmä voi olla käyttökelpoinen.

Unta kannattaa unta pyrkiä normalisoimaan lääkityksellä. Tässä voidaan käyttää samantapaisia lääkkeitä kuin masennuksessa, koska niillä on havaittu olevan paras vaikutus unihäiriöihin. Fibromyalgiassa riittää kuitenkin yleensä pienempi annostus.

Usein hoidolla ei saada oireettomuutta aikaan. Pääasia on, ettei tauti pääse haittaamaan jokapäiväistä elämäänsä. Normaali elämä ja kohtuullinen rasitus on vain hyödyllistä. Huonoin mahdollinen vaihtoehto on jäädä kotiin yksin makaamaan ja vaivojaan murehtimaan.

Lieviä oireita laaja-alaisesti voi olla monien sairauksien yhteydessä. Jos vaivat pitkittyvät, tilannetta kannattaa miettiä lääkärin vastaanotolla.
Itsehoitona voidaan fibomyalgiassa käyttää tarvittaessa reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä ja myös salvoja kipualueelle, jos niistä on selvää apua. Kylmähoito useamman kerran päivässä on myös yleensä tehokasta. Joskus lämpö auttaa paremmin.

Osalla ihmisistä sauna ärsyttää vaivoja. Tällöin saunomista ei kannata harrastaa kuin pahimmassa saunan kaipuussa. Riittävän pitkä kylmä suihku löylyn jälkeen voi vähentää seuraavan yön särkyjä.

Yleiskunnosta on huolehdittava mahdollisuuksien mukaan. Hyvä kunto pitää yleensä kipuoireen vähäisempänä. Kolme kertaa viikossa pitäisi harjoittaa pulssia kohottavaa liikuntaa vähintään 20 minuutin ajan kerrallaan. Sopivia lajeja ovat mm. uinti, reipas kävely sauvojen kanssa tai ilman, pyöräily, kuntosaliharjoittelu ja ryhmäliikunnat.

Fibromyalgiassa ei pitäisi mennä harjoittelualueelle, jossa lihaksiin syntyy happivelkaa. Tällöin lihakset kipeytyvät pahemmin kuin muilla ihmisillä. Muutenkin fibromyalgiassa joudutaan yleensä nostamaan harjoitusten tehoa tavallista hitaammin, koska lihakset ärtyvät helposti.

Lämpimistä kylvyistä ja suolakylvyistä on osalle ihmisistä apua kivun lievityksessä. Porekylvyt ja vastaavat saatavat olla avuksi. Osalla ihmisistä taas avantouinti pitää kipuoireet hyvin poissa. Hoitokeinona on myös käytetty lyhytaikaista voimakasta kylmälle altistusta erikoishuoneissa. Perinteisestä karkaisuhoidosta voi myös olla apua.

Paastolla on väliaikaisesti helpotettu kipuoireita. Kasvisravinnosta osa ihmisistä saa apua. Ravinnon vaikutusta kipuoireisiin kannattaa seurata vaikkapa kipupäiväkirjan avulla.

Lämmin ja kuiva ilmasto vähäisin päivittäisin muutoksin. sopii joillekin ihmisille Suomen ilmastoa paremmin. Varsinkin kevät ja syksy, jolloin sään muutokset ovat hyvin nopeatahtisia, ovat suosittuja kausia matkoille lämpimimpiin maihin.


Ikäihmisen lihasongelmat

Ikääntymisen myötä, oikeastaan jo 40-vuoden iästä alkaen, lihasmassa alkaa vähentyä ilman mitään sairauksiakin. Tämä asioiden kulku nopeutuu jos ihminen ei liiku ja ravintopuolessa on laadun tai määrän suhteen puutteita. Monet sairaudet vaikuttavat lihaksiin toissijaisesti, lääkeaineet voivat osallistua kehitykseen ja lisäksi joukko varsinaisia lihassairauksia voi ilmaantua vasta vanhemmassa iässä.

90 vuoden iässä on lihasvoima terveellä pudonnut noin puoleen 20-vuotiaaseen verrattuna. Normaalien lihasmuutosten erottaminen sairauksista voi olla vaikeaa ja ei välttämättä onnistu pelkän oirekuvan ja lääkärin tutkimuksen perusteella ilman laboratoriokokeilta ja sähköistä hermolihastutkimusta eli enmg:tä.

Oireina voi olla kummassakin tapauksessa lihaskipu liikkuessa, kävelyn hankaloituminen, lihasten voimien aleneminen, lihaskato ja krampit. Jos on todettavissa laaja-alaista lihaskatoa raajojen tyvi- tai äärialueilla, tämä voi viitata lihassairauden suuntaan. Tavallisimpia, vaikkakin harvinaisia, löytyviä sairauksia ovat tuntemattomasta syystä tai verisuonitulehdukseen liittyvä lihastulehdus. Näitä pystytään hoitamaan joten diagnoosiin pääseminen on tärkeää.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole harvinaista ikääntyneilläkään. Se on tavallisempaa naisilla. Oireina voi olla rasituksen jälkeiset kivut, kankeus ja lihaskrampit pohkeissa. Raajojen tyvialueilla saattaa olla lihassurkastumaa. Joskus lihakset voivat antaa päinvastoin paksuuntuneen vaikutelman. Myös muissa sisäeritysrauhasten sairauksissa voi olla lihasoireita. Osa perinnöllisistä lihassairauksista antaa selvemmät merkit vasta vanhemman iän myötä.

Lääkeaineet voivat antaa sivuvaikutuksina lihasvaivoja. Esimerkiksi kolesterolin alentamiseen käytettävät statiinit voivat antaa niitä lihaskipujen ja lihasentsyymien kohoamisen muodossa.

Kaiken ikäisillä on tärkeää pitää lihasten kunnosta huolta. Ikäihmisillä se on oikeastaan vielä tärkeämpää kuin nuorilla. Epämukavuuden tunteen tai pienten särkyjen ei kannata antaa olla tekosyynä liikkumattomuudelle. Jos sairauden mahdollisuus huolestuttaa, niin tilannetta voi käydä näyttämässä lääkärille. Kohtuullisella liikunnalla saadaan erittäin harvoin sairauksissakaan suurta vahinkoa aikaan, liikkumattomuudella ongelmia syntyy varmasti.


Lääkärissä käynti tarpeen

Laaja-alainen kipu ja nivelen tai nivelten selvä turvotus.
Laaja-alainen kipu ja aiempi punkin purema.
Laaja-alainen kipu, johon liittyy yleiskunnon huononemista tai painon lasku.
Laaja-alainen kipu, johon liittyy lämpöilyä.
Laaja-alainen kipu, joka ei vähene levon myötä.
Laaja-alainen kipu, jos aiemmin on ollut pahanlaatuisia kasvaimia.
Laaja-alainen kipu, johon eivät käsikauppalääkket auta riittävästi.
Laaja-alainen kipu, joka ei anna nukkua.
Kaikki pitkittyneet laaja- alaiset kiputilat.
Kipu, joka estää tai haittaa työntekoa tai normaalia päivittäistä elämää.
Itseä huolestuttava kipu.
Lapsen laaja-alaiset kivut.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät ohimenevät laaja- alaiset kivut.
Tulehdusten jälkeiset lievät ja asettuvat kiputilat.

Lisätietoa laaja-alaisista kivuista:

Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli nivelreumasta.
Käypähoito suositus nivelreumasta.
Suomen reumaliiton sivujen artikkeli nivelreumasta.
Käypähoito suositus nivelreuman hoidosta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli nivelreuman kirurgisesta hoidosta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli tulehduksen jälkeisistä niveloireista.
Suomen reumaliiton sivujen artikkeli samasta aiheesta.
Suomen Lyme Borrelioosi yhdistyksen sivujen artikkeli borrelioosista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli fibromyalgiasta.
Suomen reumaliiton sivujen artikkeli fibromyalgiasta.
Therapia Fennica fibromyalgiasta.
Therapia Fennica fibromyalgian hoidosta.
Käypähoito suositus liikunnasta fibromyalgiassa.Kipu.net englanninkielisten kirjojen kirjakauppa. Kirjoja laaja-alaisesta kivusta. Powered by amazon.co.uk.