keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Silmäkipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Silmän tulehduksissa on aina näyttö lääkärille tarpeen

Tavallisimpia silmän kipuja aiheuttavia syitä ovat erilaiset tulehdukset. Nuhakuumeisiin liittyy usein silmän sidekalvon tulehdusoireita. Tällöin silmässä on ärsytyksen tunnetta ja sidekalvossa todetaan punerrusta.

Sidekalvo on normaalisti läpinäkyvä, silmämunan peittävä pinnallisin kalvo. Sen tulehdukset voivat olla allergisia ja virusten tai bakteerien aiheuttamia.

Bakteeritulehdukset alkavat usein toisesta silmästä ja siirtyvät sitten myös toiseen silmään. Niihin liittyy monasti silmän rähmimistä ja punerrusta. Jos bakteeritulehdusta ei todeta, hoitona riittävät oireita lievittävät, limakalvoja supistavat silmätipat. Paikallisesti annettu antibioottihoito tehoaa tavallisesti bakteeritulehduksen.

Myös luomissa esiintyy usein tulehduksia. Punerruksena esiintyvä luomen reunan tulehdus on helposti huomattavissa. Henkilön on itse vaikeampi havaita muutoksia luomen alla. Vaivat rauhoittuvat yleensä silmän hoitoon tarkoitetulla antibioottisalvalla.

Itsehoitona silmän sidekalvon tulehduksissa voi käyttää ärsytystä vähentäviä silmätippoja. Kuivia silmiä varten reseptivapaasti saa silmien kostuttamiseen tarkoitettuja valmisteita.

Ärtyneitä silmiä voi hautoa kastamalla pehmeä kangaspala lämpimään veteen ja asettamalla se suljettujen silmien päälle noin kymmeneksi minuutiksi 3-4 kertaa päivässä.

Rähmä on hyvä puhdistaa silmistä ja silmäripsistä vedellä tai hyvin mietoon shampooliuokseen ja veteen kostutetulla pumpulitukolla.

Silmämeikkejä ei kannata käyttää liian pitkään, koska ne voivat toimia bakteerien kasvualustana. Silmätulehduksen puhjettua pitää vaihtaa kaikki silmän kanssa kosketuksiin joutuneet aineet ja välineet.

Tupakan savua, käryjä ja muita ärsyttäviä aineita on syytä välttää. Tuulisella ilmalla on hyvä käyttää laseja ja uidessa suojalaseja.

Herpes-virus voi myös joskus harvoin aiheuttaa silmän sarveiskalvon tulehduksen. Tällöin henkilöllä saattaa muiden oireiden ohessa olla valonarkuutta ja näön huononemista. Kipu ja roskantunne voi aluksi olla vähäistä.

Herpeksen diagnostisointi edellyttää lääkärillä käyntiä ja limakalvojen värjäystä, jolla saadaan tulehduksen aiheuttamat muutokset näkyviin. Taudin mahdollisimman aikainen löytyminen ja hoito on tärkeitä asioita, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

Myös silmän värikalvoon voi tulla tulehdus. Silloin näkö heikkenee yleensä nopeasti ja silmä on kipeä. Silmässä on vahva tyypillinen verestys ja mustuainen on pieni. Värikalvo näkyy usein epäselvänä. Hoitona käytetään kortisonia, joka tavallisesti tehoaa hyvin.Roska silmässä on harvoin vaarallinen

Silmään voi mennä vierasesine. Jos se ei itsestään poistu kyynelnesteen mukana, se voi aiheuttaa kipuoiretta. Tavallisesti ihminen huomaa, jos silmään menee jotain. Hän itse tai joku paikallaolija voi tarkastella silmää diagnoosin varmistamiseksi. Aina vierasesine ei kuitenkaan näy paljaalla silmällä.

Roskaa voi koettaa huuhdella pois räpyttelemällä silmää veden alla. Joskus se on niin tiukassa, ettei se poistu ilman lääkärin apua. Tällöin voi lääkäri ottaa vierasesineen pois puudutuksen jälkeen. Luomen alle taipunut ripsi saattaa irrota, kun ihminen nostaa yläluomen irti silmämunasta ja räpyttelee silmää.Silmäpaineen kohoaminen on joskus kivutonkin

Silmäkipu voi johtua myös silmänpaineen äkillisestä kohoamisesta. Siihen liittyy näön huononeminen. Valon ympärillä näkyy yleensä värillisiä renkaita. Silmässä ja sen ympäristössä tuntuu voimakasta kipua. Lisäksi ihmisellä saattaa olla pahoinvointia.

Silmässä on punerrusta, sarveiskalvo on samea, mustuainen laaja ja reagoimaton valolle. Mitattaessa silmänpaine on kohonnut. Tällöin silmänpainetaudin hoito on aloitettava pikaisesti.

Silmänpaineet pitäisi 40 ikävuoden jälkeen kontrolloida säännöllisesti, sillä silmänpaine voi kohota aiheuttamatta mitään oireita.Säteilykivut silmässä, perussyy voi olla niskassa

Joskus yläkaularangan ongelmat voivat antaa silmän alueelle kipua ja särkyä. Useimmiten tämä ilmenee tuntuvana kipuna silmän takana, jolloin myös niskassa on yleensä vaivoja. Kipujen paheneminen liittyy silmäoireisiin. Hoito täytyy suunnata perussyyhyn.


Silmäkipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Kaikki äkillisesti alkaneet voimakkaammat kipuoireet silmässä, varsinkin jos niihin liittyy näön huononeminen.

Lääkärissä käynti tarpeen

Pitkittyneet silmän sidekalvon tulehdusoireet, jotka eivät kotihoidolla asetu.
Toistuvat silmien tulehdus- ja ärtyneisyysoireet tai silmäsärky.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät silmäoireet virustulehdusten ja flunssien yhteydessä.
Lievät silmien ärtymiset esim. kloorivedessä uimisen jälkeen.

Lisätietoa silmäkivuista:

Wikipedian artikkeli sidekalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli allergisesta sidekalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sarveiskalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli rikasta silmässä.
Therapia Fennica värikalvon tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli kuivista silmistä.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli silmänpainetaudista.
Suomen migreeniyhdistyksen sivujen artikkeli kolmoishermosärystä.

Kipu.net englanninkielisten kirjojen kirjakauppa. Kirjoja silmäkivusta. Powered by amazon.co.uk.