keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Rintakipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Hengitysteiden tulehdukset tuntuvat usein rintakehällä

Useiden hengityselinten tulehdusten yhteydessä voi olla lievää kipua rinnassa tai kyljessä rintakehällä. Yskimisen seurauksena rintaan voi tulla lihaskramppeja, joskus jopa kylkiluiden murtumia.

Jos tulehdusten yhteydessä ilmaantuu pidempiaikaista kipua rinnassa, tilanne on hyvä selvittää, jotta lääkäri voisi sulkea pois keuhkokuumeen, keuhkopussin tulehduksen ja muut hoitotoimenpiteitä vaativat sairaudet. Tilanne selkenee yleensä keuhkojen röntgenkuvauksella.

Itse voi käyttää tavanomaista flunssahoitoa. Tärkeätä on saada riittävästi juotavaa ja lepoa. Oireiden lievitykseen voi käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä tai flunssan lievitykseen tarkoitettuja valmisteita.
Sepelvaltimotauti, miehen ja nykyisin naisenkin vaarallinen seuralainen

Tärkeä rintakipujen syy ovat sydänperäiset vaivat. Yleisin kipuja aiheuttava sydänsairaus on sepelvaltimotauti. Siinä sydämen verisuonet eivät pysty toimittamaan valtimonkovettumataudin aiheuttaman sepelvaltimon ahtauden vuoksi riittävästi verta sydänlihakseen. Tämä saa aikaan hapenpuutetta ja seurauksena on kipu rinnassa.

Se tuntuu useimmiten rintalastan takana tai rintakehällä. Kipu on luonteeltaan tyypillisimmillään voimakasta ja puristavaa. Tyypillisesti kivut ilmaantuvat rasituksen yhteydessä. Ne kestävät vain lyhyen aikaa rasituksen jälkeen. Pidempään kuin 15-20 minuuttia kestävä kipu voi olla merkki sydänveritulpasta. Tullessaan kipu rinnassa yleensä pysäyttää ihmisen liikkumisen mutta levossa se voi mennä nopeasti ohi. Kivut voivat säteillä vasempaan olkaan tai käteen, selkään, ylävatsalle tai kurkkuun. Oireet saattavat olla voimakkuudeltaan heikkoja tai vahvoja.

Usein varsinkin naisilla sepelvaltimotauti voi olla myös täysin oireeton. Kipujen sijaan voi tauti ilmetä ahdistuksen tunteena, uupumisena, huonovointisuutena tai pahoinvointina ruumillisen rasituksen yhteydessä. Ylävatsan vaivat ovat joskus vaikeita erottaa sydänperäisistä vaivoista.

Jos kipu on tulee vain levossa, on terävää luonteeltaan, liittyy hengityksen liikkeisiin ja asentoon tai jatkuu päiväkausia on syy usein jokin muu kuin sepelvaltimotauti. Tällöinkin tilanne voi olla hyvä selvittää lääkärissä.
Sen mukaan tuntuuko rintakipu oikealla vai vasemmalla, tuleeko se aamulla vai illalla ei voi tehdä mitään ehdottomia päätelmiä sen vaarallisuudesta tai vaarattomuudesta.

Sepelvaltimotaudin tyyppiset rintakivut vaativat lääkärin selvittelyä. Jo henkilö epäilee sydänveritulppaa, hänen kannattaa hakeutua päivystykseen. Tarvittaessa voidaan tehdä rasituskoe. Siinä seurataan sydänfilmiä ja samanaikaisesti poljetaan lisäämällä asteittain rasitusta. Sydänfilmissä voidaan havaita verenkierron huononemisen muutoksia. Jos tilanne jää epäselväksi, diagnoosi voidaan varmistaa varjoainekuvauksella.

Hoitona käytetään lääkkeitä, jotka eri mekanismeilla tekevät sydämen verenkiertoa taloudellisemmaksi ja vähentävät veritulpan riskiä. Usein oireet saadaan rauhoittumaan nykyaikaisilla lääkkeillä. Jos ne eivät saa aikaan riittävän hyvää toimintakykyä, voidaan jatkaa leikkaustoimia (esim. pallolaajennusta) ja harkita ohitusleikkausta.

Itsehoitona kannattaa pyrkiä normaaliin painoon. Ruokavalio on hyödyllistä käydä konkreettisesti läpi ja tehdä tarvittavat kevennykset. On hyvä vähentää rasvoja, varsinkin eläinperäisiä, syödä enemmän kasviksia ja hedelmiä sekä vähentää suolan käyttöä. Kun syö vähemmän kuin kuluttaa, paino väistämättä putoaa.

Jos tehdään rasituskoe, potilas voi keskustella sen tehneen lääkärin kanssa, minkälaisella pulssitasolla liikuntaa voi harrastaa. Kannattaa opetella mittaamaan pulssia tai käyttämään pulssimittaria sekä rasittaa itseään säännöllisesti, mutta sopivalla tasolla.

Järkevää on lopettaa tupakointi ja kahvin juonti sekä muiden piristävien aineiden käyttö. Niitä ovat kolajuomat, tee ja laihdutuslääkkeet.Sydänpussin tulehdus vaikeuttaa hengitystä

Äkillinen sydänpussin tulehdus eli perikardiitti voi aiheuttaa oirekuvaltaan sydänveritulppaa muistuttavan kivun. Erotuksena sydäninfarktista tämä kipu voi helpottua istuttaessa etukumarassa. Hengityksen vaihe ja ihmisen asento vaikuttaa kipuun. Sydänpussin tulehdusta voi edeltää hengitysteiden tulehdus.

Tulehduksessa nestettä kertyy usein sydänpussiin. Tämä voi lisääntyä nopeastikin ja johtaa sydämen täyttymisen estymiseen. Seurauksena on kuolema, ellei hoitotoimia päästä toteuttamaan nopeasti.

Lääkärin tutkimuksessa stetoskoopilla voidaan kuulla tulehduksen aiheuttama hankausääni tai sydänäänten heikkeneminen. Laboratoriokokeissa on yleensä lasko- ja valkosolujen määrä kohonnut. Sydänfilmissä nähdään tähän vaivaan sopivia muutoksia ja röntgenkuvassa voi sydän näyttää suurentuneelta.

Pikainen hakeutuminen päivystykseen on välttämätöntä, koska hoito tapahtuu sairaalassa. Siinä pyritään aluksi kivun lievitykseen ja vaivan aiheuttajan löytämiseen. Tulehduksen syynä voi olla mm. tuberkuloosi, reuma, sydäninfarkti tai märkäinen tulehdus. Perustauti on luonnollisesti hoidettava.

Keuhkoveritulppa lähtee alaraajoista

Keuhkoihin kulkeutuu veritulppa eli emboli useimmiten alaraajan tai lantion laskimotukoksista. Oireena esiintyy hengenahdistusta, ärsytysyskää ja rintakipua.

Pahimmillaan voi tauti olla nopeasti kuolemaan johtava. Lievimmillään pieni embolia on lähes oireeton ja saattaa aiheuttaa ainoastaan lyhytaikaisen hengenahdistuksen.

Keuhkoembolia ja sen epäily vaatii aina käyntiä sairaalan päivystyksessä.Toiminnalliset sydänvaivat haittaavat yöunia

Joskus rintakipuja tutkittaessa ei löydy sepelvaltimotautia tai muuta vaivaa selittävää sairautta, vaikka kipuoire saattaa olla hyvinkin haittaava. Tällöin kyseessä voivat ns. toiminnalliset sydänvaivat.

Tämän tyyppiset kivut ovat usein lyhytaikaisia ja toistuvia, luonteeltaan viiltäviä tai kouraisevia. Niitä esiintyy usein illalla raskaan päivän jälkeen ja ne voivat haitata uneen pääsyä.

Vaivoihin voi liittyä jännittyneisyyttä ja väsymystä sekä erilaisia ruoansulatuskanavan oireita. Usein vaivoista kärsivät sietävät huonosti saunomista, alkoholia, kahvia ja tupakkaa.

Näissäkin vaivoissa on perusteellinen tutkimus tärkeää. Kun vaivat on kunnolla selvitetty, ei ainakaan tarvitse pelätä henkeä uhkaavaa sairautta.

Hoitona voidaan käyttää erilaisia lääkkeitä oirekuvasta riippuen. Usein on hyödyllistä jättää pois kahvi, tupakka, kolajuomat ja tee sekä liiallinen alkoholi. Kannattaa myös pyrkiä normaaliin painoon.Toiminnallisissa sydänvaivoissa ei ole mitään estettä kovallekaan rasitukselle, jos siihen ryhdytään asteittain. Usein näiden vaivojen oireet helpottavat, kun fyysinen kunto kohenee.Rintojen kasvaimet, naisten yleisin syöpä

Rinnoissa voi olla ohimeneviä kiputiloja, jotka liittyvät hormonitasapainon vaihteluun. Jokaisen naisen on tärkeää opetella itse tutkimaan rintansa ja tehdä se säännöllisesti, on niissä oireita tai ei. Rintojen ikäryhmäkuvauksiin kannattaa osallistua. Nykyisin suositellaan yli 40 täyttäneille säännöllisesti tehtäviä mammografiatutkimuksia, vaikka mitään vaivoja ei olisikaan.

Jos rintoihin ilmaantuu kyhmyjä, jatkuvaa kipua, ihomuutoksia, nännin sisäiänvetäytymistä tai niistä tulee veristä eritettä, tutkimukset ovat paikallaan. Rintojen kudosten tila voidaan helposti tutkia mammografialla.

Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä. Mitä nopeammin se löydetään ja hoidetaan, sitä paremmat ovat hoitotulokset. Valtaosa kasvaimista löydetään naisen itsensä suorittaman tunnustelun perusteella.

Rintatulehdus syntyy mm. imettäessä

Imettämisen yhteydessä syntyy melko usein rinnan tulehduksia. Tällöin yleensä imettäessä huomataan aristava alue rinnassa, lämmönnousua ja mahdollisesti myös imusolmukkeiden turpoamista.

Tulehduksen aiheuttaja tulee yleensä ulkoa päin iholta, hoitohenkilökunnasta tai lapsen suusta. Tulehdus leviää rintarauhasen tiehyitä pitkin. Maito on ihanteellinen kasvualusta bakteereille.

Hoitona käytetään antibiootteja. Terveen rinnan puolelta voi imettämistä jatkaa, sairastuneen puolen voi tyhjentää pumpun avulla. Jos nännissä on haava, pitäisi se hoitaa bakteereja tuhoavalla salvalla.Rintaruston kiputila, syytä kipuun ei tunneta

Joskus rintakehän etupuolelle ilmaantuu ilman erityisempää syytä kiputila kylkiluun ja sen rintalastaan kiinnittyvän jatkeen, kylkiruston liitosalueelle. Syytä tähän Tietzen syndroomaksi nimettyyn ilmiöön ei tunneta.

Diagnoosi perustuu kipualueiden paikallistamiseen tunnustelemalla. Röntgentutkimuksessa ei yleensä todeta mitään poikkeavaa.

Hoitotoimenpiteinä voidaan käyttää kipulääkitystä. Fysikaalisista hoidoista tai kortisonipistoksista ei useimmiten ole merkittävää hyötyä. Yleensä vaiva ajan mittaan rauhoittuu, vaikka se voi kestää pitkänkin aikaa.

Itsehoitona voi käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä ja salvoja. Kannattaa myös kokeilla kipualueen hautelua kylmällä. Jos se tuntuu ärsyttävältä, mahdollista on kokeilla lämpöpulloa tai tyynyä. Alkuvaiheessa on hyvä välttää rintakehää rasittavia liikkeitä.

Rintalastan alaosa, ns. processus xiphoideus, voi joskus tuntemattomastakin syystä ärtyä. Tällöin oireena on rintalastan kipu ja arkuus paikallisesti rintalastan alaosassa. Hoitona voidaan käyttää samanlaisia toimia kuin rintaruston kiputiloissa.


Rintakipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Pitkittynyt rintakipu.
Äkillinen rintakipu ja hengenahdistus.
Äkillinen rintakipu ja sydämen rytmin epätasaisuus.
Ensimmäinen rintakipukohtaus, joka nostaa kylmän hien ja säteilee vasemmalle käsivarteen
Rintakipu, joka tulee tiheämmin, jo levossa tai aiempaa pienemmässä rasituksessa.
Rintakipu, johon nitro ei tällä kertaa auta.
Hengityselintulehdus, jonka yhteydessä kipua rintakehällä.
Rinnan kiputila ja lämmön nousu.

Lääkärissä käynti tarpeen

Toistuvat rintakivut rasituksessa.
Ajoittaiset rintakivut, jotka eivät kotihoidolla asetu.
Rintojen kiputilat ja muutokset rintarauhasissa niitä tunnusteltaessa.

Yleensä voi hoitaa itse

Rintatuntemukset lievien flunssien ja hengitystietulehdusten yhteydessä.
Kylkiluiden ja kylkivälilihasten kiputilat.
Toiminnalliset sydänvaivat

Lisätietoa rintakivuista:

Käypähoito suositus keuhkoputken tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli keuhkokuumeesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sepelvaltimotaudista.
Therapia Fennica sydänpussin tulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli sydänlihastulehduksesta.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli keuhkoveritulpasta.
Syöpäjärjestöjen sivujen artikkeli rintasyövästä.
Wikipedia miesten rintasyövästä.
Imetystukilista.netin artikkeli rintatulehduksesta.
Eorthopod.comin englanninkielinen artikkeli solisluun ja rintalastan välisen nivelen ongelmista.
Anatomy.usn kuva processus xiphoideuksesta.