keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Lonkkakipu

Hyvä kunto on tärkeää kaikille ja harjoittelun voi aloittaa kotonakin. Kunto.net on koonnut eri tilanteisiin sopivia ilmaisia harjoitteluvideoita tavallisille ihmisille.

Testaa lonkkakivun oirekyselykaavake!

Jos olet menossa lääkärille lonkkakivun vuoksi, voit täyttää tämän kaavakkeen ja lähettää sen omaan sähköpostiisi. Sieltä voit tulostaa sen itsellesi mukaan vastaanotolle, tai jos lääkärisi ottaa vastaan sähköpostia, voit välittää sen edelleen hänelle ennen vastaanottoa. Näin saat varmemmin kerrottua ja kirjattua vaivoistasi olennaiset tiedot. Lääkärisi voi myös saada ongelmistasi selvemmän kuvan ja hänelle jää enemmän aikaa tutkia ja miettiä vaivasi hoitoa.

Palvelu ei maksa mitään. Sen turvallisuus on tavallisen sähköpostin luokkaa, joten älä lähetä siinä arkaluonteisia tietoja. Kipu.net ei tallenna viestejä eikä sähköpostiosoitteita minnekään. Täyttämäsi kaavake lähetetään itse kirjoittamaasi omaan sähköpostiosoitteeseesi.

Täytä lonkkakivun oirekyselykaavake!Lonkkavaivoja enemmän iäkkäillä

Lonkkavaivat ovat yleensä vanhempien ihmisten ongelmia. Niitä saattaa olla kuitenkin jo lapsuudessa. Tällöin voi syynä olla synnynnäinen lonkan sijoiltaanmeno, lonkan pään luutumishäiriö tai ohimenevä lonkkatulehdus. Näitä vaivoja näkevät useimmiten lapsia hoitavat lääkärit.

Nivelrikko usein proteesilla kivuttomaksi

Kaikilla ihmisillä nivelten rustopinnat rappeutuvat iän mukana ja niihin kehittyy sen seurauksena epätasaisuutta, pieniä vaurioita ja eriasteista rappeutumaa tai nivelrikkoa. Nuorella iällä sileät pinnat takaavat hyvät liukuominaisuudet nivelessä. Kun rusto on karheampaa, niin nivelpintojen liukuminen toistensa suhteen vaikeutuu. Jos rusto paikoittain kuluu kokonaan pois, niin paljaat luupinnat joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa. Tällaisessa nivelessä on liike kankeaa ja kivuliasta.

Rustokudoksessa tapahtuu koko ajan hajotusta ja uudelleen rakennusta. Nivelrikon on katsottu syntyvän kun normaali korjausmekanismi epäonnistuu johtuen mekaanisista ja biokemiallisista muutoksista nivelessä. Rustokudoksessa ei ole verisuonia, joten rustosolujen ravintoaineiden ja hapen saanti on rajoittunutta ja ne joutuvat kuitenkin pitämään yllä laajaa solujen ulkoista tukirakennelmaa.

Varhaisessa vaiheessa kun vauriota yritetään korjata, kertyy rustosoluja vaurioalueelle ja kasvutekijäpitoisuus tukikudoksessa lisääntyy. Jos tämä korjausyritys epäonnistuu niin se johtaa kudoksen korjauksen ja purkamisen tasapainon häiriintymiseen ja hajotus pääsee määräävämpään asemaan. Tämä johtaa lisääntyneeseen rustosolujen kuolemaan, jolloin syntyy normaalia rasitusta kestämätöntä kudosta. Koska rustokudoksessa ei ole hermoja, ovat alkuvaiheen rustomuutokset kivuttomia, eikä oireita ilmene ennen kuin muut kudokset vaurioituvat.

Viime aikoina on todettu myös luulla ja nivelkalvolla olevan oma roolinsa nivelrikon synnyssä. Nivelkalvon paikallisia tulehdusoireita, kuten turvotusta ja tulehduksen aiheuttamaa kipua, on usein taudin kulun yhteydessä. Katsotaan näiden oireiden olevan toissyntyisiä ja ilmenevän kun ruston tukirakenteen hajoamistuotteet ja välittäjäaineet pääsevät nivelkalvon kanssa kosketukseen. Tulehdusmuutokset puolestaan vaikuttavat epäsuotuisasti ruston hajotus-korjaus tasapainoon, joka entisestään lisää tulehdusmuutoksia nivelkalvossa. Noidankehä on valmis ja voi paheta.

Nivelkalvon tulehdusta esiintyy nivelrikossa aivan tautiprosessin alussa kuten myös myöhemmissä vaiheissa. Asteeltaan se on vähäisempää kuin nivelreuman yhteydessä, mutta voi olla osatekijänä kierteessä, joka johtaa nivelrikon pahenemiseen ja muutoksiin ruston alaisessa luussa. Niitä ovat röntgenkuvissa näkyvät luupiikit, luun uudismuodostus. luukato ja kovettuminen.

Ensimmäisiä nivelrikon oireita ovat rasituksessa ilmenevät kivut. Kipuja voi tulla aluksi vain juostessa tai kävellessä tai muuten lonkan suuremmassa rasituksessa. Ne tuntuvat nivusissa tai lonkan ulkosyrjällä ja voivat säteillä reiteen, joskus jopa polveen asti. Kun tauti etenee, kipuja voi ilmaantua aina vähäisemmässä rasituksessa ja myös levossa, nivelen liikkeissä voi olla jäykkyyttä ja kankeuden tunnetta.

Kun liikelaajuus lonkassa alkaa supistua niin sisäkierto, eli reiden kierto nivuseen päin, tyypillisesti rajoittuu ensiksi. Pahimmillaan saattaa kuluma aiheuttaa voimakkaitakin lonkan kipuja ja särkyjä levossa ja öisin nukkuessa ilman mitään rasitustakaan. Hyvät ja huonommat kipujaksot voivat vaihdella ilman mitään erityistä säännöllisyyttä tai loogisuutta. Pienikin rasitus saattaa yllättäen pahentaa voimakkaasti kipuoiretta.

Lonkan seudun kivut voivat tietysti tulla myös muista kudoksista kuten lihaksista ja jännerakenteista. Pitkällinen istuminen tai muut huonot yksipuoliset asennot voivat kipeyttää lonkan ja pakaran seudun lihaksia. Tällöin lonkkakipu voi tulla helposti istuessa. Myös selkävaivat säteilevät ja antavat kiputuntumaa lonkan seutuun kohtuullisen usein.

Lääkäri havaitsee tutkiessaan lonkan liikelaajuuden rajoittuneeksi ja liikkeet kivuliaiksi. Lopullinen diagnoosi varmistuu röntgenkuvauksella. Yleensä tämän vaivalloisempia tutkimuksia ei tarvitse tehdä, vaan hoidon suunnittelu voidaan alkaa. On hyvä tietää että noin puolessa tapauksista, jolloin röntgenkuvassa on nivelrikkomuutoksia, ei ole kuitenkaan mitään oireita. Syytä tähän ei tunneta. Näin ollen sattumalta kuvissa näkyvät rappeutumamuutokset lonkassa tai muissa nivelessä, eivät yleensä vaadi mitään toimenpiteitä.

Parantavaa lääkehoitoa ei valitettavasti ole keksitty, joten joudutaan tyytymään oireiden lievitykseen. Kannattaa etsiä sopiva kipulääke, jolla lonkkasärky pysyy kurissa ilman pahempia sivuvaikutuksia. Lääkitystä joudutaan vaikeimmissa vaivoissa käyttämään jatkuvasti, lievemmissä tapauksissa voidaan tyytyä tarvittaessa otettavaan lääkitykseen.

Fysikaalisena hoitona kannattaa vaikeammissa kivuissa kokeilla lonkkanivelen venytystä. Tämä saattaa pitkäksikin aikaa rauhoittaa vaivoja. Ennen venytystä täytyy lonkan nivelkapselia käsitellä syvälämmöllä, ja hieronnalla rentouttaa lihakset jotta venytys voidaan suorittaa. Kipuoireen lievitykseen on myös käytetty syvältä vaikuttavia sähköhoitoja. Tärkeää on pitää lonkan seudun ja jalkojen lihakset toimintakykyisinä. Lonkkaa on hyvä käyttää kohtuudella kipuoireesta huolimatta. Fysioterapeutti tai henkilökohtainen kuntosaliohjaaja voi tehdä lihaksien voimistavan liike- tai kuntosaliohjelman.

Itsehoitona voi reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä käyttää muutaman päivän kuurina. Koska yleensä kipuja aiheuttavat rakenteet ovat syvällä, salvojen käyttö ei ole tarkoituksenmukaista. Alkuvaiheessa kylmähoitoa voi antaa useamman kerran päivässä alkuvaiheessa ja myöhemmin voi kokeilla lämpöä.

Tärkeää on ottaa mahdollisimman paljon pois painoa kuluneelta niveleltä. Tämä voidaan ylipainoisilla saada aikaan laihduttamalla, mikä valitettavasti ei ole yhtä helposti tehty kuin sanottu. Siihen kannattaa kuitenkin uhrata energiaa.

Kantaminen on syytä rajoittaa minimiin. Kauppamatkoja varten kannattaa hankkia kassi, jossa on pyörät alla. Kauppiasta voi pyytää toimittamaan tavarat kotiin tai tilata ne netin kautta.
Keppi on hyvä ottaa käyttöön. Valitettavasti keppiä pidetään usein merkkinä siitä, että henkilö on niin huonossa kunnossa, ettei muuten pääse liikkeelle. Tästähän ei ole kysymys: keppi antaa käyttäjälleen myös aivan uudenlaista arvokkuutta. Toinen hyvä vaihtoehto ovat urheilulliset sauvakävelysauvat.

Vaikka painoa kannattaa lonkalta vähentää, ei tämä tarkoita sitä, että liikkuminen pitää lopettaa. Erittäin tärkeää on kivusta huolimatta pitää voimistelulla lonkan lihaksia kunnossa. Sitä voidaan toteuttaa esim. vedessä, jolloin lonkkaniveltä rasitetaan vähemmän.

Leikkaustoimenpiteitä on harkittava, jos kipu ei riittävästi helpotu lääke- ja liikehoidolla, kun se häiritsee päivittäistä elämää ja yöunta. Useimmiten kulunut nivel korvataan keinonivelellä. Nämä leikkaukset vähentävät kipua yleensä erittäin hyvin. Täytyy kuitenkin muistaa että vaikka ovatkin kestäviä, keinonivel on kuluvaa ainetta, joten rasitusta täytyy annostella tämän mukaan. Leikkauksen jälkeen on ponnekkaasti huolehdittava lihasten toimintakyvystä ja kävelyn harjoittelusta, jos siinä on ongelmia.

Nykyisten keinonivelten uskotaan kestävän 25–30 vuotta. 10 vuotta kestää hyvin n 95 % lonkan keinonivelistä, 20 vuotta n 80 %. Jos keinonivel joudutaan asettamaan nuorella iällä, on olemassa vaara, että se irtoaa ennen kuin elämänkaari on muuten lopussa. Jokainen uusintaleikkaus on aina edellistä hankalampi. Siksi pyritään ensimmäistä leikkausta lykkäämään nuoremmilla ihmisillä mahdollisimman pitkälle.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä ongelmia. Lääkärin kanssa kannattaa asiasta keskustella jos tekonivelleikkauksen jälkeen esiintyy ongelmia nivus- tai pakarakivun, paineen tai turvotuksen tunteen, leikkaushaavan tai nivusseudun pullistuman muodostumisen, lonksumisen, lonkasta kuuluvan narinan tai muiden äänien muodossa.

Lonkkanivel voi tulehtua myös nivelreuman ja muiden reumaattisten sairauksien seurauksena. Reumassa on yleensä monien nivelten tulehduksia ja lonkkanivel on erittäin harvoin ainoa nivel missä reuma antaa oireita. Nivelreuman diagnoosiin päästään tyypillisten, useiden nivelten muutosten, laboratoriotutkimusten ja röntgenkuvien perusteella.Lonkan limapussin tulehduksessa kortisoni usein auttaa

Lonkan seudun limapussi voi tulehtua ja antaa kipuoireen, joka saattaa säteillä alaspäinkin. Tätä kutsutaan bursiitiksi eli limapussin tulehdukseksi. Vaiva sekoitetaan joskus iskiakseen. Limapussin tulehduksessa todetaan tutkittaessa voimakas paikallinen arkuus ja joskus myös pullottava muodostelma lonkan ulkosyrjällä.

Ultraääni- tai MRI-kuvausta voidaan käyttää diagnoosin varmistamiseksi ainakin jos on tarpeen sulkea pois muut mahdolliset syyt. Jos taudinkuva on tyypillinen, kuvauksia ei välttämättä tarvita.

Lonkan ulkosyrjällä kiinnittyy reisiluuhun myös jänteitä, jotka saattavat ärtyä ja antaa samanlaisia oireita kuin bursiitti ilman varsinaista limapussintulehdusta. Yleensä vaiva asettuu yhdellä kortisonipiikillä, jos kipulääke ja lepo osoittautuvat riittämättömiksi.Lonkan vammat

Lonkan pienet ja suuremmat vammat voivat aiheuttaa kipuja. Ikäihmisillä on lonkan murtuma kaatumisen seurauksena tavallinen. Jos vamman jälkeen lonkka ei kivulta anna varata, on syytä käydä lääkärissä. Murtumat voidaan varmentaa röntgenkuvauksella. Niitä leikataan aktiivisesti ja hoitotulokset ovat parempia kuin pitkällisellä makuuttamisella mitä aiemmin harrastettiin.

Lonkkamurtumien kannalta riskiryhmän muodostavat ikäihmiset, joilla joku liikkumista haittaava tai huimausta ja tasapainon heikkoutta aiheuttava sairaus. Myös muuten vain vähän liikkeellä olevat, riittämättömästi kalsiumia ja d-vitamiinia saavat, osteoporoosia eli luukatoa sairastavat, laihtuneet ja luita haurastuttavia lääkkeitä käyttävät ikäihmiset ovat muita useammin vaarassa saada lonkkamurtuman. Ennaltaehkäisynä kunnon ravinto, riittävä liikunta ja muu toiminnallinen aktiivisuus pitävät riskin pienempänä ja mielikin pysyy paremmin virkeänä.

Pienemmätkin kolhut esim. urheilussa voivat aiheuttaa ruhjevammoja tai pientä verenvuotoa ihon alle, lihaksiin tai muihin rakenteisiin. Äkkinäisten tai suurempien rasitusten jälkeen voivat lihakset ja jänteet ärsyyntyä. Yleensä pienemmät vaivat asettuvat nopeasti ja eivät aiheuta pidempiaikaisia ongelmia. Kylmällä hautomista, tulehduskipulääkkeitä ja tarvittaessa fysikaalisia hoitoja ja hierontaa voidaan käyttää hoidossa.Nivustaipeen hermopinne aiheuttaa kipua etureidellä

Joskus voi reiden etu- sivupintaa hermottava nervus cutaneus femoralis lateralis -hermo joutua puristuksiin nivustaipeessa. Tätä tilaa kutsutaan meralgia parestheticaksi. Vaivan synnyssä voivat altistavina tekijöinä olla vammat, kasvaimet ja hoitotoimenpiteet nivusalueelle, raskaus tai runsas ylipaino. Jos ihmisellä on yleistä hermorappeutumaa esim. sokeritaudin, alkoholinkäytön tai lääkeaineiden seurauksena, hermot vaurioituvat helpommin.

Jos pinne on syntynyt, ilmenee reidessä hermotusalueella kipuja. Reiden kipualue on hyvin tarkka. Ajan mittaan se voi tulla myös puutuneeksi. Tutkittaessa todetaan tunnon alentumaa tyypillisellä alueella reiden etu-ulkosyrjällä, ja joskus arkuutta hermon ärsytyskohdassa nivustaipeessa. Lihastoiminnan puutoksia ei esiinny.

Diagnoosi varmistuu hermoratatutkimuksella (EMG). Jos vaivan syntyyn on osallisena lonkan virheellinen asentotottumus, lihasjännitys tai -kireys, hoitona voidaan käyttää lihasvenytyksiä ja asento- ohjausta, jolla pyritään vähentämään lihasjännitystä ja tätä kautta hermon puristusta. Kortisonipistoksia on käytetty hoitona. Leikkaushoitoa on mahdollista harkita, jos muilla keinoin vaivaa ei saada kuriin ja vaiva haittaa merkittävästi normaalia elämää. Yleensä kuitenkin vaiva asettuu ajan kanssa.Säteilykivut selästä, kivun perussyy ei aina lonkassa

Selkävaivat ja lonkkavaivat ovat kummatkin tavallisia ja voivat esiintyä samalla ihmisellä samaan aikaan. Alaselän välilevyrappeutumasta johtuvat kiputilat saattavat säteillä lonkan seutuun. Samoin saattaa pakaralihasten aiheuttama hermopuristus aiheuttaa lonkan seudun kipua. Jos tilanne on tämä, voi olla hyvä käydä lääkärillä. Asiantuntija voi arvioida sen hetkisen ongelman perussyytä ja kohdistaa hoitotoimet oikeaan paikkaan, jolloin hoidon teho voi olla parempi.

Nivelreuma, lonkkakipu harvoin ensimmäinen reuman merkki

Myös nivelreuma voi kipeyttää lonkkanivelen. Tällöin myös muissa nivelissä on usein oireita. Diagnoosi varmistuu laboratoriotutkimusten avulla. Nivelreumassa on tärkeätä aloittaa asianmukainen lääkehoito diagnoosin jälkeen. Nivelreuman hoito sujuu parhaiten reumatautien erikoislääkärin valvonnassa.Napsuva lonkka on kiusallinen, mutta harmiton

Lonkasta kuuluva kivuton napsuminen on harmiton ilmiö. Yleisimmin se johtuu reiden sivusyrjän lihaksen hyppäämisestä lonkan uloimman kohdan yli. Hoitotoimenpiteitä ei yleensä tarvita.Lonkkakipu, mahdollisen vaaran merkkejä

Lonkan voimakas kipu kaatumisen tai muun suuremman vamman jälkeen.
Lonkan kipu ja jalan päälle varauksen mahdottomuus.

Lääkärissä käynti tarpeen

Lonkan kivulias liikerajoitus.
Lonkan kipu, jos siihen liittyy säteilyoiretta, heikkoutta, tunnottomuutta tai pistelyä jalkaan.
Lonkan leikkauksen jälkeinen lisääntyvä kipu ja lämpöily.
Keinonivelleikkauksen jälkeiset äänet tai lonksuminen nivelessä.
Lonkan kipu ja pidempiaikainen alaraajan turvotus.
Lonkan kipu, jos se ei anna nukkua.
Lonkan kipu, jos se häiritsee tai estää työn tai tavallisten kotiaskareiden teon.
Pitkittyneet lonkan kiputilat, jos tilanne ei itsehoidolla rauhoitu.
Lasten lonkkakivut.

Yleensä voi hoitaa itse

Lievät ja ohimenevät lonkkakivut.
Lievät rasituskivut lonkan seudussa.

Lisätietoa lonkkakivuista:

Jumppavideoita lonkkavaivoissa, Kunto.net.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli nivelrikosta.
Therapia Fennica lonkan nivelrikosta.
Käypähoito suositus lonkan ja polven nivelrikosta.
Suomen nivelyhdistyksen sivujen artikkeli lonkan nivelrikon hoidosta mm. leikkauksista.
About.comin englanninkieliset sivut lonkkaleikkauksista.
Lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston artikkeli lonkan limapussin tulehduksesta.
Wikipedian englanninkielinen artikkeli nivustaipeen hermopinteestä.
Webmd.comin englanninkieliset sivut lonkasta nivelreumassa.Kipu.net englanninkielisten kirjojen kirjakauppa. Kirjoja lonkkakivusta. Powered by amazon.co.uk.